The Savill Building

Opened in 2006, The Savill Building is a truly eye-catching new addition to The Royal Landscape. Its undulating roof, shaped like a leaf, merges seamlessly with the tall trees surrounding it.

A purpose built 21st century visitor centre, The Savill Building is a truly eye-catching addition to The Royal Landscape. Its undulating roof, shaped like a leaf, merges seamlessly with the tall trees surrounding it.

Designed by Glenn Howells Architects and opened in 2006, the single cell space and gridshell roof construction is a landmark feat of contemporary engineering. Inspired by the strength and beauty of a seashell, it was constructed with its environment in mind. The roof is made from larch and oak and the floor is oak. We're proud to say that we've used sustainable timber from the Crown Estate forests.

From inside the vast cathedral-like central space you can see the awesome, apparently self-supporting, greenwood roof. It's also hard for your eyes not to be drawn upwards and out towards the gardens through the glazed wall.

Beneath the building, we buried a time capsule. Hidden in its foundations in 2004, it was prepared and filled by pupils of the Royal School, located in Windsor Great Park.

Shopping and Eating

Our gardens aren’t the only thing that will inspire you during your visit.

How to find us

A great day out starts here. We’re easy to find, whether you’re coming by car, train, bus or bike – just off the A30, close to J13 of the M25.